Moy bog med mera

Jag har ju tjatat ungefär en halv evighet om att jag ska göra en cotte/kjortel i samma grå tyg som i min mipartikjortel. Den skall vara ganska simpel och fungera för en kvinna av lite lägre börd än vad jag hittills gjort och gestaltat. Tanken har hela tiden varit att jag skall ha några knappar i ärmarna för att kunna knäppa upp dem när det är dags att arbeta och den skall antingen snöras eller vara så lös att den går att dra på sig utan snörning.
Jag har även sedan länge bestämt att den ska ha tallriksärm så som Moy bog-fyndet för ökad rörlighet.
Här är bilder saxade från Marc Carlsons Some Clothing of the Middle Ages;

Innan Medeltidsveckan 2011 ville min kära mor göra sig en ny klänning i modellen ovan. Tillsammans med min goda vän Liz började mamma på en toile som jag senare fick göra de sista justeringarna när vi inte hade tillgång till hjälpen från Liz. Mammas klänning blev mycket bra och hon gjorde såklart ett riktigt mönster som hon senare sparade.
Grejen är att jag och Tove satte oss i Karlshamn och fick efter många sprättningar, tics, svordomar och inte minst skratt ihop en varsin toile med tallriksärmar. Tove fick tummen ur ganska kvickt och sydde sig en superfin lila cotte men jag är som jag är och glömde väl bort mig lite. Jag förde såklart inte över toilen till mönsterpapper och sådär lite vips och hejsan så var den borta – lagom till att jag blev sugen på att göra en moy bog. Kul.
     Som tur väl är (!) så har jag en väldigt bra mamma som inte bara är bra på att göra sånt man borde utan även har ungefär samma storlek som jag. Eftersom jag är som jag är så drog jag ut på att ordna en toile till mig tillsammans med mamma ganska länge, men sen kom det kända jäklar anamma och jag satte igång att göra mig en egen toile av mammas mönster. Med lite hjälp av min kära mor fick vi ihop något som definitivt fick godkänt och jag förde direkt över det på bra mönsterpapper, nålade ihop och tog med hem. 
Tiden börjar så smått rinna ut – innan april ska jag ha hunnit sy minst två klänningar, gärna tre. Förstås ingen omöjlighet, men jag är ju en sån som gillar att vara ute i god tid (vem vill satsa mot att jag sitter i sista minuten och syr?).
Vad är det då för deadline jag jobbar mot? Jag tror att jag har nämnt det tidigare, men det är en sån grej som tål att upprepas. Jag ska alltså på lajvet Domagna Fresca som går av stapeln i början av april. Eftersom jag, mamma, Tove och några till ska spela sån där hövisk adel så behövs lite nya outfitar.
     Men sa jag inte innan att jag skulle göra en klänning till någon av lägre börd? Jovisst, men det ska även bli en underklänning till min adelsdam som åkt över havet till den nya kontinenten. Alltså har jag bestämt att den kommer ha snörning för att få till en passform som funkar till att ha en klänning över (en klänning som förövrigt kommer att vara blå). 
Nu sitter jag och syr på min klänning. I torsdags kom jag på att jag var himla sugen på att börja så jag rullade undan mattan (också en sån grej som är underbar med ny lägenhet – vi har plats att göra saker!) och la ut mönsterdelarna och klippte. 
Man ska inte klaga, jag vet – så jag vänder det till något bra. Golvet är verkligen FÖRSKRÄCKLIGT, men det är riktigt bra att klippa över!
Just nu sitter jag uppmyst i ena hörnet av soffan och skriver och bakom mig har jag min mysiga syhörna. De flesta av mina sybehör ligger i ett 60-talssybord bakom mig på lagom avstånd.

Än så länge har jag bara sytt i kilarna i ärmarna, men jag kommer längre för varje dag! Det har inte varit så mycket tid till att sy de senaste dagarna eftersom jag och Olof har städat en del. Det börjar bli riktigt riktigt hemtrevligt här nu!

Jag lovade förresten en bild på bandet från bandvävstolen – här är en! Lite ojämt och sådär, men det är så det ska vara!

Sov gott så länge!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s