Första gången jag växtfärgar – My first time dyeing

För första gången i mitt liv har jag färgat mitt eget tyg. Jag hälsade på mamma för ett tag sedan och när vi var ute och gick passade vi på att plocka lite stenlav. Vi fick inte med oss tillräckligt för att få till den där rödbruna färgen som stenlav är känt för, men lite färg blev det ändå! Vi färgade bara en liten bit som blev en påsväska till mamma samt en provlapp till mig. Jag ska samla en bit av alla garner och tyger jag växtfärgar för att ha som färgkarta till framtida val av syntetiskt färgade tyger till min dräkt.

For the first time in my life I’ve dyed my own fabric. I visited my mum a while ago, and when we were out walking we picked some Parmelia Saxatilis (English name?). We didn’t get enough to make that red-brown colour that is famous for Parmelia Saxatilis, but we managed to get some colour out of it! We only dyed a small piece of fabric that later became a small pouch for my mum, and I got a tiny sample. My idea is to save a sample piece of all yarns and fabric I dye so I know which colours are possible to dye if I want to buy syntetically dyed fabrics for my medieval clothing. 

Vit före, gyllengul efter – White before, golden yellow after


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s