Tre färgningar – Three dyes

Jag har under våren gjort tre färgningar med olika växter och lavar. Tre färgningar med varierande resultat. Den första blev inte så bra, men de två sista är jag väldigt nöjd med!

This spring I’ve made three dyes with plants and lichen. Three dyes with different result. The first one wasn’t so good, but I’m pleased with the other two.

Min första färgning var med stenlav. Den gjorde jag tillsammans med min mamma. Vi hade nog inte riktigt koll på hur man växtfärgar så istället för den väntade, varma bruna blev det en helt okej gul ton. Vi betade inte tyget eftersom flera instruktioner nämnt att man inte behöver göra det med stenlav.

My first dye was with the lichen Parmelia Saxatilis. I dyed together with my mum. We probably didn’t know enough about plant dyeing, because instead of the warm brown colour we expected we got a yellow fabric. The yellow isn’t ugly – just not at all what we expected. We didn’t use any mordant, since different sources said we wouldn’t need any. 

Före och efter – Before and after

Nästa gång var det dags att färga med lökskal. Det var också tillsammans med mamma och blev även det en överraskning. Jag hade väntat mig en ganska vanlig, klar gul, men istället blev det en väldigt skarp, eldig gul – nästan orange. Vi betade tyget med alun.

Next time we dyed with onion skins. This time was with my mum as well, and this time we got a small surprice too. I’d expected an ordinary, bright yellow, but instead we got a vibrant, fiery yellow – almost orange. We used alum as mordant.

Före och efter – Before and after

Senast färgades det som bekant med valnötsskal. Den här gången var det dessutom i järngryta. Jag var osäker på hur mycket det skulle spela in, men jag förväntade mig någon slags mörk brun. Brunt blev det. En väldigt fin brun färg, ganska varm. Jag betade inte den här gången heller.

Last time we dyed with walnut shells. This time in an iron pot. I wasn’t sure how much that would matter, but I expectad some kind of dark brown. And brown we got. A very nice, warm brown. We didn’t use any mordant.

Före och efter – before and after

Jag har skrivit blogginlägg om alla tre färgningar. Du kan läsa om stenlaven här, om lökskal här och om valnötsfärgningen här.

I’ve written blog posts about the three dyes. You can read about lichen dyeing here, about onion skins here, and about walnuts here

3 thoughts on “Tre färgningar – Three dyes

 1. Hej!
  Jag har läst din blogg om 1700-tal men det är en sak jag inte förstår…
  Är det en klänning eller är det en kjol och en jacka?
  Hur kommer man i barmdelen? Är det snörning eller knappar fram och isåfall, hur kommer det sig att man inte ser dem?

  mvh, Amanda

  Like

 2. Hej Amanda!
  1700-talsklänningen är precis som du skriver en kjol och en (lång) jacka. Jackan stängs mitt fram med hyskor och hakar som sedan täcks med ett band som jag nålat dit för att dölja öppningen. 🙂

  Andrea

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s