Dräktnålar

Nålar till dok, kläder och sömnad kan man nästan klassa som förbrukningsvara. Man kan ha hur många som helst, men så har man tappat större delen under tiden man använder dem. Ska man köpa nya så kommer man ganska fort upp i lite högre summor eftersom man ändå ska ha ett gäng, så tanken på att göra egna har smugit sig fram hos mig sedan i somras.

Vad använder man nålarna till? Jag använder främst mina nålar för att hålla fast mina huvuddukar och det är också där de brukar gå till spillo. Till exempel köpte jag i somras tre nya nålar och mindre än en timme senare hade jag tappat en av dem. Man kan också nåla fast andra klädesplagg som en fruhätta som annars bara ligger löst på huvudet. En nål mitt på huvudet och en vid varje snibb så att den sitter kvar runt urringningen.

Nål från York daterad till medeltid – länk till originalsidan här

Idag använder vi ju knappnålar till sömnad, men gjorde man det under medeltiden med? Innan jag hade fina nålar har jag tråcklat ihop delarna så att jag kan sitta och sy utan moderna knappnålar som stör. Som jag har förstått det så är det samma metod som skräddare idag använder – det vill säga inga knappnålar.
Det är bara en liten tankeställare, jag tänkte att jag skulle forska vidare lite i det när jag har tid och möjlighet.
Trots att jag nu har tillräckligt många nålar för att kunna använda dem som knappnålar till sömnad så kommer jag fortfarande att tråckla mina bitar innan jag syr ihop dem. Jag känner mig mest bekväm med det. Självklart känns det helt okej att använda mina nya nålar till sömnad, men det blir nog vara sporadiskt.

En nål daterad 1400-1600 från Southwark, London.. Länk till originalsidan här

Under jullovet har jag haft möjlighet att testa hantverk som jag normalt inte håller på med eftersom jag har haft tillgång till både verkstad och större golvyta. Det gav mig utmärkt tillfälle att försöka knåpa ihop mina egna nålar.

Jag köpte mässingstråd i diametrarna 0,75 mm och 1 mm och utgick ifrån beskrivningen på den här bloggen – en väldigt bra tutorial! Första dagen gjorde jag fem nålar med varierande resultat, senare har jag färdigställt totalt 24 nålar. Jag är väldigt nöjd med resultatet, speciellt med tanke på att det är första gången jag testar på metallhantverk. Några är fulare än de andra, men ingen är speciellt dålig.

Mitt överfyllda nålbrev. Mina nålar är de spiralhövdade nålarna till höger på nedersta raden och den längst till höger på översta raden.
*
En av mina nålar i närbild!

Nu har jag möjlighet att tappa bort mängder av nålar eftersom jag vet hur jag ska göra nya. Ingen nålbrist här längre!

2 thoughts on “Dräktnålar

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s