Hollola Medeltidsmarknad – Hollola Medieval Market

Förra helgen åkte Carnis till Finland för att bevista Hollola Medeltidsmarknad. Inbjudan kom redan i våras från Mervi Pasanen när vi var på invigningen av Massakern vid Muren på Historiska Muséet. Eftersom jag väldigt gärna ville åka dit så tog jag tag i det och arrangerade resan för Carnis räkning.

Last weekend we in Carnis travelled to Finland to visit the Hollola Medieval market. The invitation came this spring from Mervi Pasanen when we were at the opening of the exhibition “1361” at the Swedish National History Museum. Since I really wanted to go there I decided to arrange the trip for Carnis.

Carnis camp

Helgen var väldigt härlig. Väldigt varm, men som tur väl var så fanns en stor sjö väldigt nära som man kunde gå ner till för att ta ett svalkande dopp. Höjdpunkterna var de olika föreläsningarna och slagen som stod de båda dagarna. Föreläsningarna jag gick på var Maria Neijmans om tygkvalitéer under medeltiden, Christine Carnies “Seams, Gussets & Gores” och Elina Sojonens föreläsning om olika sätt att använda sina slöjor. Alla tre var väldigt lärorika och informativa.

The weekend was really nice. Really hot, but luckily enough there was a big lake just beside the camp that made it possible to go down for a swim to cool down. The highlights of the weekend was the different lectures and the battles that stood both days. I attended three lectures – Maria Neijmans about different types of fabric in the middle ages, Christine Carnies “Seams, Gussets & Gores” and Elina Sojonens lecture about wearing different veil styles. All three were very informative and I learned much.

Jag i fancy kläder – Me , all dressed up in fancy things

Slagen var också häftiga, även som åskådare. I stora drag var det en landstyrka och en sjöstyrka (i båt alltså). Landstyrkan sköt med kanon på sjöstyrkan, sjöstyrkan landsteg vid stranden, de slogs på stranden och landstyrkan vann till drottning Margaretas ära. Kort och gott.

The battles were also great, even as a viewer. In short terms; There were two sides, the land side and the sea side (in a boat that is). The land side shot at the sea side with a canon, the sea side landed on the shore, they fought on the shore and the land side won, for the honour of queen Margareta.

Till stranden! – To the shore!

Kanoneld – Canon fire, Photo: Karl Andersson and Linda Clarin
Landstigning – Walking ashore, Photo: Karl Andersson and Linda Clarin

Karl och Thomas slåss – Karl and Thomas fighting, Photo: Karl Andersson and Linda Clarin 

Även om det kan vara stressigt som reseledare så hann jag ändå varva ner ett par stunder och ha det riktigt härligt. Tack till alla som var där!

Event though it can be stressful to be the one holding the threads for my group I had some moments to settle down and really enjoy myself. A big THANK YOU to every one there!


Jag och Erik – Me and Erik

CARNIS!!

Linda lagar ljuvlig mat – Linda making som lovely dinner

Andrea (me) och Tove – Bathhouse babes!

Carnisfamiljen runt matbordet – Carnis family around the dinner table

Annette och Jalle – Annette and Jalle

Thomas i solnedgång – Thomas in sunset

Lägermammor – Camp mums

“Inte norpa något innan maten!” – “No tasting before dinner!”
Ps. Är du i Visby på Medeltidsveckan? Jag kommer vara där från onsdag till lördag. Säg hej om du ser mig!

Ps. Are you going to Visby? I’ll be there from Wednesday to Saturday. Be sure to say hello if you see me!


Medeltidsveckan-outfit – Outfit in Visby


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s