Manuskriptutmaningen – The Manuscript Challenge

Så här är det. Jag är med i en facebookgrupp som heter “Vi som syr medeltidskläder”. För ett par dagar sen frågade Maria Neijman (som är medförfattare på Indemejarecristi) om det fanns intresse att anta en utmaning hon hade på gång. Intresset var superstort och nu har utmaningen gått utanför facebook till bloggvärlden.

So here’s the thing. I’m a member of a facebook group called “Vi som syr medeltidskläder” (in english that means “We who sew medieval clothes”). One day Maria Neijman (one of the authors of Indemejarecristi) asked a question if anyone would be interested in joining in on a challenge she was thinking about. The response was great and now it grown beyond Facebook into the blogosphere.

Kort beskrivet går utmaningen ut på att man ska hitta en manuskriptbild man gillar och sedan återskapa en persons outfit. Jag har valt följande bild.

In short terms the challenge is about finding a manuscript picture of your liking and then recreate one persons outfit. I’ve chosen the following picture:

Le voir dit – A true story. Machaut MS F (BnF, fr 22545 folio 192 v)


Jag har valt att återskapa Fortunas klänning – den rosa. Jag har inte riktigt bestämt alla detaljer än, men jag har tyget hemma. Det var förresten ett riktigt loppisfynd. Jag fick cirka nio meter för 80 kronor. Jag har tänkt göra klänningen utan varken snörning eller knappar och eftersom kjolen böljar så vackert från höfterna och nedåt är min tanke att jag ska ha fyra kilar – en i varje sida samt mitt fram och mitt bak.

I choose to recreate Fortune’s dress, the pink one. I havn’t decided on all the details yet, but I’ve got the fabric at home already. The fabric is actually a second hand lucky shot. I got about 9 meters of pink, three shaft twill for 80 SEK. That is about €9 or £7. My thoughts are that I should try to do it without buttons or lacing, and since the skirt seems to fold very nicely from the hips down there should be four gores. One in each side seam, one in front and one at the mid back. 

När vi är färdiga är tanken att vi ska ta en bild som ser ut som vår manuskriptbild. Mitt problem här är guldringarna. Finns det någon som har ett förslag på hur jag skulle kunna genomföra dem?

In the end we are supposed to take a photo in our creations, recreating the picture. My problem is the golden rings. Does anyone have any ideas on how to pull those off? 

Deadline för projektet är om ett år. Skulle du vilja vara med? Kolla in Marias blogginlägg om utmaningen här: http://indemejarecristi.wordpress.com/2014/08/14/i-challenge-you/

The project deadline is this time next year. Would you like to participate? Check out Maria’s blog post about the challenge here: http://indemejarecristi.wordpress.com/2014/08/14/i-challenge-you/

2 thoughts on “Manuskriptutmaningen – The Manuscript Challenge

  1. As it's just for a picture, I think I'd make the rings out of cardboard and paint them gold. If I were going for something more period-style, perhaps bundled reeds?

    Like

  2. Jag börjar också bli lite peppad på det där med manuskriptutmaningen, man kanske skulle rota fram någon av sina favoritbilder kanske… annars håller jag ju mest på med trossfraun för tillfället, och den finns det inget färglagt original till. Titta gärna in på min blogg och kika på hur det går, och om du har tips på bildkällor från 1500 tar jag varmt emot dem =)

    http://hantverkat.wordpress.com/

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s